Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 14 septembrie, "Crucea de pe Caraiman"... (galerie foto)

ro

14 Sep, 2014 00:00 3732 Marime text
În urmă cu 86 de ani, pe 14 septembrie, de Ziua Sfintei Cruci, era inaugurată "Crucea Eroilor" de pe Vârful Caraiman, un monument închinat eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Construită între anii 1926-1928, la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, la inaugurarea sa, "Crucea Eroilor", ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană.
 
"Crucea Eroilor", cunoscută, în limbaj popular, sub denumirea de "Crucea de pe Caraiman", este situată în zona centrală a masivului Bucegi, pe un amplasament care domină vizual valea superioară a Râului Prahova. Crucea este construită din oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri, realizat ulterior inaugurării. În interiorul soclului, se află o încăpere care, iniţial, a adăpostit generatorul de energie electrică ce alimenta 120 de becuri distribuite pe corpul central şi pe cele două braţe ale construcţiei, fiecare având o lungime de şapte metri. Crucea era luminată pe 15 august, în noaptea de Sfânta Marie Mare, şi pe 5 iunie, de Înălţarea Domnului, dată la care era serbată şi Ziua Eroilor.
 
În documentele vremii, sunt menţionate Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia ca realizatori ai structurii metalice, iar ca proiectanţi, inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder şi dirigintele de şantier Nicu Stănescu. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuţia până la finalizarea ei. Piesele metalice, lemnul, precum şi celelalte materiale necesare construcţiei au fost transportate cu trenul până la staţia CFR Buşteni, iar de acolo, de care cu boi pe ruta Buşteni - Sinaia - Vf. Păduchiosul - Vf. Dichiu - Platoul Bucegi - Vf. Caraiman.
 
Datorită locului în care a fost amplasată şi dimensiunilor impresionante, "Crucea de pe Caraiman" a devenit extrem de cunoscută, fiind menţionată în Cartea Recordurilor ca cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
 
Sursa foto: cruceacaraiman.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii