Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? În urmă cu 158 de ani a intrat în funcțiune primul metrou din lume

ro

06 Aug, 2021 00:00 1912 Marime text
  • 6 august 1863: La Londra a intrat în funcțiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri.
  • Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur.

Metroul este un mijloc de transport în comun pe cale ferată urbană, cu precădere subterană, cu trenuri rapide, alcătuite de obicei din 3-8 vagoane.

În metrourile subterane, calea ferată se montează în tuneluri care au adâncimi până la 60 m.

Primul metrou din lume a fost construit la Londra (1860-1863). În majoritatea cazurilor, o porțiune semnificativă a șinelor sunt subterane.

În țări vorbitoare de engleză, aceste sisteme se numesc frecvent subway sau underground, în țări vorbitoare de germană se numesc U-Bahn.

Dacă șinele sunt elevate, sistemul se poate numi tren elevat (El-train în engleză).

Metroul bucureștean este un sistem de transport care deservește capitala României. Construită în anii 1970 de către Întreprinderea „Metroul” București și deschisă pe 16 noiembrie 1979 sub administrarea Întreprinderii de Exploatare a Metroului, rețeaua s-a dezvoltat rapid până în 1989, după care schimbările politice au dus la oprirea aproape totală a creșterii. „Metroul” a fost divizată în cinci companii distincte, iar întreprinderea de exploatare a fost transformată pe rând în regie și apoi în societate comercială, informează wikipedia.org.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii