Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În toamna anului 1946, George Enescu şi soţia sa...

ro

06 Sep, 2014 09:43 2158 Marime text
În toamna anului 1946, George Enescu şi soţia sa, Maria Cantacuzino, ajutaţi de violonistul Yehudi Menuhin, părăseau definitiv România. În urma unei discuţii cu Yehudi Menuhin, elevul său, cei doi au decis să emigreze. Plecarea din ţară a fost pregătită în detaliu şi ţinută în secret. Pentru a face rost de bani, soţia lui George Enescu a vândut câteva obiecte de preţ din casă, iar Enescu a organizat un concert pe care l-a susţinut înainte de fuga în America. Sir Yehudi Menuhin le-a făcut rost de documente, inclusiv de vize.

Deoarece Enescu respingea ideea de a se urca într-un avion, a decis să se îmbarce într-un vapor la Constanţa. Cei doi au ajuns în Statele Unite, unde au rămas trei luni de zile. Deoarece nu au reuşit să se adapteze, s-au dus la Paris. În capitala Franţei, George Enescu a susţinut conferinţe şi concerte, a ţinut lecţii de vioară şi compoziţie. Compozitorul român s-a stins din viaţă în luna mai a anului 1955, la Paris.

Datorită talentului, promovării muzicii româneşti, contribuţiei în ceea ce priveşte recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor, dar şi interpreţilor din România, George Enescu va rămâne cunoscut în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii