Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Gheorghe Ţiţeica, Doctor Honoris Causa al Universității din Varșovia...

ro

05 Feb, 2016 00:00 4805 Marime text
Gheorghe Ţiţeica, primul matematician român care a publicat numeroase lucrări ştiinţifice, a decedat pe 5 februarie 1939, la vârsta de 65 de ani, în plină activitate.
 
Ţiţeica, membru al Academiei Române şi Doctor Honoris Causa al Universității din Varșovia, s-a născut la Turnu-Severin. Tânărul Ţiţeica a urmat liceul din Craiova, unde s-a distins la toate obiectele. După ce a absolvit liceul, Ţiţeica s-a dus la Bucureşti. Ulterior, reuşeşte să plece la Paris, din economiile făcute din salariul său.
 
De-a lungul anilor, a adus contribuţii importante în geometria diferenţială, unde a descoperit suprafeţele (în 1906) şi curbele (în 1911). O activitate bogată a desfăşurat la „Gazeta matematică”, chiar de la apariţia acesteia. Precizăm că este autorul unor apreciate culegeri de probleme de geometrie sintetică şi analitică.
 
În mai multe rânduri a fost ales președinte al Societăţii de Științe Matematice și al Societății Române de Științe. Astfel, la 15 mai 1913, devine membru titular al Academiei Române, în 1928 vicepreședinte, iar în anul următor, secretar general al prestigiosului for științific.
 
Sursa foto: ziarulmetropolis.ro   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii