Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... Fuego împlinește astăzi 45 de ani?

ro

23 Aug, 2021 00:00 2002 Marime text
  • Paul Ciprian Surugiu s-a născut la 23 august 1976, Turda, Cluj, România și este cunoscut sub numele de scenă Fuego.
  • El este un cântăreț, actor, compozitor, moderator și realizator de televiziune, om de radio și editorialist român.
A lansat 38 de albume de studio. A primit opt discuri de aur și două de platină pentru vânzări. A colaborat cu mai mulți compozitori și textieri și a compus peste 150 de cântece. Repertoriul său este alcătuit din peste 650 de piese din diverse zone artistice.

Debutul oficial pe scenă a avut loc în 1993, la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, la care a participat cu două piese noi compuse de George Grigoriu. În același an, tot la Mamaia, a făcut parte și din recitalul conceput de Grigoriu.
 
Tot în 1993, a participat la prima ediție a Festivalului Aurelian Andreescu din București, unde a câștigat premiul al doilea. În anul 1994, a participat la concursul „Trei din zece pentru un show” al Televiziunii Române, câștigând trofeul cu melodia „Ești visul meu cel bun”, compusă de compozitorul Petre Gălușanu și textierul și omul de televiziune Ovidiu Dumitru.
 
În perioada facultății, a lansat la Turda și în zona Clujului două albume pop-rock și un album de colinde și cântece de Crăciun, scrie Wikipedia.
 
În anul 1997, a avut o apariție la Antena 1, la emisiunea „Rondul de noapte” prezentată de Adrian Păunescu, în care a interpretat piesa „Eminescu”, compusă de Ion Aldea-Teodorovici.

În 2003-2018 a fost angajat al Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, secția Estradă, unde a realizat concerte și spectacole.

Începând din 2006, Fuego a organizat mai multe concerte în România și Republica Moldova. În 2012, a devenit Artist al Poporului în Republica Moldova, titlu onorific conferit de către președintele Nicolae Timofti. În Moldova, a colaborat mult cu poetul Grigore Vieru.

A cântat în duet cu Elena Moșuc, Mirabela Dauer, Stela Enache, Lidia Buble, Lora, Marina Florea, Mioara Velicu ș.a. Cel mai de succes duet al său este cu Irina Loghin, conceput în 2004; cei doi au lansat două albume, care au câștigat un disc de aur și unul de platină pentru vânzări.

Din 2019, Paul Surugiu este directorul onorific al publicației „Taifasuri”, în care publică editoriale săptămânale.

În radiofonie Surugiu s-a implicat pentru prima dată în tinerețe, la Turda, la radiourile locale. În mai 2020, acesta a dat start proiectului „Gramofon” de la Național FM. În emisiune, Fuego are invitați permanenți și execută interviuri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii