Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Florin Piersic împlineşte astăzi „de 4 ori 20 de ani” (video)

ro

27 Jan, 2016 00:00 4372 Marime text


Talent, carismă, emoţie, putere, sensibilitate, iubire pentru artă şi oameni. Acesta este maestrul Florin Piersic, deşi nu-i place să i se spună „maestru”, ci preferă simplu, Florin. Consideră că maeștri pot fi numiți Alexandru Finți, părintele său spiritual, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan.
 
Însă pentru noi, publicul său, Florin Piersic este un maestru, căruia azi îi urăm „La mulţi ani!”.
 
Născut la data de 27 ianuarie 1936, la Cluj, Florin Piersic împlineşte venerabila vârstă de 80 de ani astăzi. Pentru a evita să pronunţe „80 de ani”, actorul spune că împlineşte „de 4 ori 20 de ani”. „Mă întristează că trec anii prea repede. Nu pot să îmi imaginez că pe 27 ianuarie 2016 împlinesc de 4 ori 20 de ani. O spun pentru că mi-e greu să spun 80. Atunci când spun 80 îmi vine să mă împuşc, dar nu am gloanţe. Nu îmi vine să cred că au trecut anii aşa de repede”, spunea, într-un interviu acordat România TV, actorul Florin Piersic.
 
„Eu am nevoie de spectatori, nu pot singur să stau în baie şi să vorbesc cu mine în oglindă? Ce să-mi spun? Că sunt frumos? Nu mai sunt de mult. Că sunt tânăr? Nu mai sunt de mult. În rest, luaţi-mă aşa cum sunt, bucuraţi-vă că mai ciripesc, că mai zic şi eu câte ceva”, este dorinţa sa.

O carieră sub semnul succesului

Născut din părinți bucovineni, mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata, Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957.
 
Debutul a avut loc pe scena Teatrului Național din București, când a interpretat rolul principal în piesa „Discipolul diavolului”. Au urmat apoi zeci de roluri ce au scos în evidență talentul și naturalețea sa. Debutul în film s-a produs cu „Ciulinii Bărăganului”, în anul 1957, interpretând rolul lui Tănase. Printre filmele în care a interpretat roluri se numără „Răscoala” (1965), „Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), „Mihai Viteazul” (1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Elixirul tinereții” (1975), „Cuibul salamandrelor” (1976), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Fix alert” (2004). Rolul cel mai îndrăgit este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh. 
 
De-a lungul anilor, Florin Piersic a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al mai multor orașe precum Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Suceava, Baia Mare, Oradea, București. La data de 30 mai 2002, a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.





Sursa foto: radiocatch22.com 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii