Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Fizicianul italian care a avut un rol important în construirea primei bombe atomice...

ro

28 Nov, 2015 00:42 2940 Marime text
Fizicianul italian Enrico Fermi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, s-a stins din viaţă la data de 28 noiembrie 1954. A avut un rol important în crearea proiectului Manhattan, care a dus la construirea primei bombe atomice.
 
Enrico Fermi s-a născut la Roma, Italia. Tatăl său era inspector principal la ministerul comunicațiilor. Încă de la o vârstă fragedă, construia aeromodele după schiţe proprii. După moartea fratelui său Giulio, s-a dedicat studiului matematicii şi fizicii. Îşi continuă studiile la Pisa şi publică o serie de lucrări ştiinţifice. 
 
În anul 1928, a fost numit profesor de fizică teoretică la Universitatea din Roma. În acelaşi an, a fost ales membru al Academiei Regale a Italiei, unde a pus bazele şcolii italiene de fizică modernă.
 
Enrico Fermi a condus lucrările de construcție a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago, realizând prima reacție nucleară în lanț controlată. Aceste rezultate au fost incluse în Proiectul Manhattan, care a dus la construirea primei bombe atomice. Tot Enrico Fermi a dezvoltat teoria matematică a emisiei neutrinice şi a studiat reacțiile pion-nucleon. 


„Pentru demonstraţiile sale despre existenţa de noi elemente radioactive produse prin iradiere cu neutroni şi pentru descoperirea corelată a reacţiilor nucleare generate de neutronii lenţi“, a fost distins cu Premiul Nobel în anul 1938. După decernarea premiului, s-a stabilit cu familia în Statele Unite.
 
Sursa foto: atomicheritage.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii