Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Dolly, prima oaie clonată din lume, a avut trei „mame”

ro

05 Jul, 2016 00:00 4170 Marime text


La data de 5 iulie 1996, se năştea Dolly, prima oaie clonată din lume. A avut trei „mame”: una dintre oile folosite în cadrul experimentului furnizând ovulul, o altă oaie ADN-ul şi cea de-a treia fiind „mama surogat”. Cercetătorii care au iniţiat acest experiment revoluţionar au fost embriologul Ian Wilmut şi biologul Keith Campbell. Cei doi au lucrat la acest proiect alături de colegii lor de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.
 
Dolly a făcut senzaţie în presa internaţională, deoarece a reprezentat prima clonare de succes, după o serie de 277 de încercări eşuate. În faţa unui eveniment ce a avut legătură cu manipularea genetică, dar care a implicat şi o dimensiune morală, esenţială pentru viitorul omenirii, opinia publică şi oamenii de ştiinţă de pretutindeni au fost bulversaţi.
 
Dolly, al cărei nume a fost inspirat de celebra cântăreaţă americană de muzică country, Dolly Parton, a trăit la Institutul Roslin, unde a fost împerecheată cu un berbec scoţian şi a dat naştere la şase miei. Dolly a trăit doar şase ani, până în anul 2003, când a fost eutanasiată, deoarece suferea de artrită şi de cancer pulmonar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii