Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Data de naştere a celui „mai mare dramaturg român” a stârnit numeroase discuţii

ro

01 Feb, 2016 00:00 4031 Marime text

 
Ion Luca Caragialea încetat de mult să fie doar „cel mai mare dramaturg român” sau „Molière al românilor”, transformându-se într-o emblemă naţională.
 
În privinţa datei de naştere a lui Ion Luca Caragiale au fost vehiculate mai multe informaţii. Potrivit amintirilor sale, s-a născut „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie”. Certificatul de botez, descoperit în Arhivele Statului, menţionează că marele scriitor s-a născut la „întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi (...). Şi astăzi la şapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci şi doi s´a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului”.
 
Prin urmare, în conformitate cu singurul document oficial care menţionează naşterea, Caragiale s-a născut la data de 1 februarie 1852, iar astăzi se împlinesc 164 de ani de la naşterea sa.
 
Caragiale a fost gazetar, sufleur, revizor şcolar, copist, profesor, corector, registrator, director general al Teatrelor, patron de berării falimentare, iar lista poate continua. Debutul literar a avut loc la vârsta de 21 de ani, iar colaborarea la revistele „Claponul“ şi „Calendarul claponului“ au reprezentat o pregătire pentru activitatea de scriitor satiric şi dramaturg. A făcut parte, timp de patru ani, din redacţia ziarului „Timpul“, alături de Mihai Eminescu şi Ioan Slavici.
 
În perioada 1878-1890, a scris cele mai importante creaţii dramatice ale sale. Caragiale s-a remarcat prin felul în care a subliniat nuanţele realităţilor, ale limbajului şi ale comportamentului românilor. Nota comică se face simţită în schiţele „Dl. Goe“, „Bubico“, în comediile de moravuri şi caracter, precum „O scrisoare pierdută“ și „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“. Prin aceste scrieri, a atins perfecţiunea artistică.


În noaptea de 8 spre 9 iunie, s-a stins din viaţă, la vârsta de 60 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii