Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cella Serghi, veşnic îndrăgostită de Constanţa, s-a născut pe 22 octombrie

ro

22 Oct, 2015 00:00 2805 Marime text

 
Cella Serghi, una dintre cele mai cunoscute romanciere de la malul mării, de o frumuseţe apreciată de canoanele vremii, s-a născut la data de 22 octombrie 1907, la Constanţa, într-o familie de vechi dobrogeni. A rămas toată viaţa ataşată de farmecul ținutului natal. 

„M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării...”

 Cella Marcoff, cunoscută sub pseudonimul Cella Serghi, după numele bunicului, Serghi Marcoff, s-a născut la malul mării, așa cum de altfel și mărturisește: „M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării, și prezența mării a avut o influență deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărțirea de mare, din cauza refugiului, a fost un șoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria. «Pânza de păianjen» - în mare măsură autobiografică - e plină de ecourile mării, de amărăciunea acelei despărțiri. Chiar mai târziu, în fața ei, cântam marea copilăriei mele. Bunicul meu, ceasornicar, era pasionat de descoperirile care se făceau la Constanța cu prilejul săpăturilor și mi-a transmis dragostea lui pentru cioburi, ulcele, sticluțe, figurine și tot felul de obiecte din antichitate, pe care le căuta și le strângea. Tare aș fi vrut să mă joc cu ele, dar n-aveam voie decât să le mângâi sub privirea lui aspră”, mărturisea Cella Serghi.
 
Familia Marcoff a locuit în Constanţa până în anul 1916, refugiindu-se în timpul războiului la Brăila, apoi la Bucureşti. Scriitoarea va continua să evoce marea, „o prezență vie și o prezență de vis. Mișcarea ei necontenită, valurile care se izbeau cu disperare de stânci și toate acele schimbări de culoare, de la verdele jadului la albastru de cobalt, nisipul, aur încins, diminețile triumfătoare de la Mamaia, Cazinoul și în centru statuia lui Ovidiu, iar la câțiva pași, pe strada Traian, dugheana bunicului, ticsită de ulcele de lut ars, opaițe, amfore, sticluțe irizate, figurine ciobite, descoperite în săpăturile străvechiului Tomis, totul era făcut să incite, să neliniștească, să tulbure, să șlefuiască sufletul unui copil”.

Primul roman şi dragostea pentru Camil Petrescu

Cella Serghi a debutat cu romanul „Pânza de păianjen”, fiind susţinută de scriitori faimoşi ai epocii, precum Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu, cel care i-a marcat existenţa. Deşi iubirea pentru el a însoţit-o toată viaţa, relaţia lor n-a fost oficializată niciodată.
 
La apariţia primului ei roman, Cella i-a scris următoarea dedicaţie: „Lui Camil Petrescu, pentru că m-a învăţat că scrisul înseamnă muncă, muncă grea, amară, disperată, pentru că m-a învăţat ce înseamnă conştiinciozitatea în scris, prin exemplul cărţilor sale. M-a învăţat să ocolesc ce-i facil, să caut întotdeauna calea cea mai grea. M-a îndemnat zi de zi să scriu cartea asta, să renunţ la tot ce era în afara ei, să fiu disciplinată şi răbdătoare, muncitoare. Îi datorez tot... Fiindcă fără ce m-a învăţat el, însuşirile mele s-ar fi risipit şi această carte n-ar fi existat”, potrivit adevarul.ro

Iubită de cititori

Romanele sale, primite foarte bine de cititori, au fost publicate în mai multe ediții, reconfirmându-se astfel popularitatea de care se bucura. Cella Serghi a încetat din viaţă la data de 19 septembrie 1992, la Bucureşti.
 
Sursa foto: adevarul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii