Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cel mai important poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne...

ro

15 Dec, 2014 09:33 1665 Marime text
La St. Petersburg, pe 15 decembrie 1905, era inaugurată casa omagială Alexandr Puşkin, considerat cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne.
Originar din Moscova, Puşkin s-a născut în 1799. La vârsta de cincisprezece ani, publică primul poem. După o călătorie în Caucaz şi în Crimeea, scrie două poeme foarte aclamate: „Prizonierul din Caucaz” şi „Fântâna din Bahcisarai”.
În revolta din decembrie 1825, la Sankt Petersburg, sunt găsite poeme politice timpurii ale poetului, ca urmare Puşkin intră sub controlul cenzurii guvernului, fiindu-i interzis să călătorească sau să publice.
În 1831, se căsătoreşte cu Natalya Goncharova, o femeie extrem de admirată. Şase ani mai târziu, din cauza zvonurilor despre relaţia amoroasă a soţiei lui cu francezul d’Anthes, se duelează cu presupusul iubit. D'Anthes trage primul, iar Puşhkin cade. Deşi era rănit în stomac, cere rivalului să se întoarcă la locul său şi trage. D'Anthes este rănit în mână. Puşhkin a fost transportat pe braţe la locuinţa sa. Două zile mai târziu, s-a stins din viaţă.
Guvernul, temându-se de o eventuală demonstraţie politică, a mutat desfăşurarea funeraliilor într-o locaţie mai mică, permiţând participarea unui grup restrâns de rude şi prieteni.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii