Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că…? Boris Pasternak, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură...

ro

10 Feb, 2015 00:00 3549 Marime text


La data de 10 februarie 1890, la Moscova, într-o familie de artişti profesionişti, s-a născut Boris Pasternak, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Fiul lui L.O. Pasternak, membru al Academiei de Arte, şi al pianistei Rosa Kaufmande, Boris Leonidovici Pasternak, pe numele lui complet, a manifestat preocupări pentru diverse arte – desen, muzică - încă de la o vârstă fragedă.
În 1909, s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din Moscova. Trei ani mai târziu, pleacă în Germania, unde renunţă la specializarea în filosofie şi optează definitiv pentru literatură.

În octombrie 1958, pentru „importante realizări atât ca poet, ci şi ca unul dintre reprezentanţii marii tradiţii epice ruse", conform declaraţiei comitetului Nobel, scriitorul Boris Leonidovici Pasternak a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, pentru romanul „Doctor Jivago", devenit bestseller în Europa Occidentală.

Iniţial, scriitorul a acceptat premiul Nobel, dar apoi l-a refuzat, din cauza presiunilor exercitate asupra sa de către autorităţi. Publicarea romanului în Italia şi decernarea Premiului Nobel au generat critici la adresa lui Boris Pasternak, soldate cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor.

Romanul „Doctor Jivago” a fost ecranizat în 1965, cu Omar Sharif şi Julie Christie în rolurile principale. Filmul a fost distins cu cinci premii Oscar, patru Globuri de Aur şi două premii Grammy, fiind inclus pe lista celor mai bune 100 de filme ale tuturor timpurilor.
O altă ecranizare a romanului a avut loc în 2002, distribuţia fiind alcătuiră din Keira Knightley şi Hans Matheson. Ambele ecranizări mizează pe una dintre ideile de bază ale romanului: iubirea învinge războiul, foametea, mizeria şi, în cele din urmă, moartea.

La un an de la terminarea volumului de versuri „Când se înseninează”, scriitorul se stinge din viaţă, într-un sat dintr-o suburbie a Moscovei.

Sursa foto: www.theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii