Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Boala de care a suferit Dostoievski este marcată internaţional astăzi

ro

26 Mar, 2016 00:00 2656 Marime text
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, este marcată la data de 26 martie. Prin urmare, astăzi se pune accent pe creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a epilepsiei.
 
Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei este denumită şi Purple Day (Ziua Mov). Culoarea mov a fost aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie deoarece este cea a lavandei, o plantă asociată cu singurătatea şi izolarea.
 
Această zi a fost inițiată în anul 2008, în Canada, de către Cassidy Megan, o fetiţă care se lupta cu această boală, împreună cu mama sa, Angela Cassidy Megan. Scopul era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele grele, pentru a nu se simți singuri, dar şi pentru a-i ajuta pe alţii prin destăinuirile lor.
 
Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar, în aproape 50% din cazuri, cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute.
 
Între 50 şi 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani. În afară de crizele epileptice extrem de greu de controlat, este însoţită de cele mai multe ori de diferite alte manifestări, printre acestea numărându-se tulburări de dezvoltare, instabilitate la mers.
În timp ce unele crize pot trece aproape neobservate, altele sunt dramatice.
 
În România, Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei a fost marcată pentru prima dată în 2012. În prezent, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei este marcată în peste 50 de țări din lume.
 
De epilepsie au suferit, printre alţii, Vincent van Gogh, Napoleon Bonaparte şi Dostoievski.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii