Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autoarea romanului „La răscruce de vânturi”...

ro

30 Jul, 2014 10:44 2024 Marime text
În urmă cu 196 de ani, pe 30 iulie, se năştea Emily Bronte, scriitoare britanică, cunoscută în special pentru unicul ei roman „La răscruce de vânturi”. Născută în Thorton, Yorkshire, Anglia, Emily a fost  al cincilea din cei şase copii ai familiei. A trăit o viaţă izolată şi, în afară de câţiva ani nefericiţi petrecuţi într-o şcoală religioasă, descrişi mai târziu în romanul ei, cea mai mare parte a studiilor le-a efectuat alături de tatăl ei.
În colaborare cu surorile sale, Anne, care a publicat celebrul roman „Jane Eyre”, şi Charlotte, Emily a scris versuri, ce au fost publicate în anul 1845 sub titlul „Poeme”. Doi ani mai târziu, a publicat singurul ei roman, tradus în limba română de Henriette Yvonne Stahl. La apariţie, acesta s-a vândut în două exemplare, dar, astăzi, este tradus în zeci de limbi şi tipărit în numeroase ediţii.
Majoritatea fraţilor scritoarei au murit de tuberculoză. În timpul înmormântării fratelui său, Emily Bronte a răcit, iar datorită sănătăţii şubrede, s-a îmbolnăvit şi ea de tuberculoză. Refuzând ajutorul medical, Emily s-a stins din viaţă pe 19 decembrie 1848 şi  a fost îngropată lângă biserica Sfântului Mihail.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii