Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Woody Allen împlineşte 79 de ani

ro

01 Dec, 2014 10:32 1341 Marime text
Născut pe 1 decembrie, Woody Allen, unul dintre cei mai importanţi regizori de film, împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 79 de ani.
Originar din New York, Allan Stewart Konigsberg, pe numele lui adevărat, a fost înscris într-o clasă avansată, cu program special, datorită coeficientului său de inteligenţă ridicat. Cu toate acestea, se transformă într-un rebel: nu îşi făcea temele, fiind nepoliticos cu profesorii. Atras de magie şi trucuri, a fost selectat să susţină o probă pentru un spectacol de televiziune, intitulat „The magic clown". 
Începe să cânte la clarinet, iar la vârsta de 16 ani, scrie primele sale glume, pe care le trimite celor mai importante ziare din New York, sub pseudonimul Woody Allen. Potrivit Wikipedia, glumele lui au fost frecvent folosite de Earl Wilson de la New York Post.
În 1953, s-a înscris la Universitatea din New York, la clasa de producţie lung-metraj, dar nu a rezistat mai mult de un semestru. Filmul, literatura, filosofia, psihologia, umorul – pe toate le-a studiat de unul singur. Ulterior, participă la un program de scenarii iniţiat de NBC. În perioada 1956-1958, scrie şi regizează pentru teatrul Tamiment. De abia în 1964, se lansează în industria de filme şi începe marea lui carieră cinematografică. Dintre creaţiile sale amintim „Annie Hall", „Trandafirul roşu din Cairo", „Misterul crimei din Manhattan", „Vicky Cristina Barcelona".
„Fac filme pentru terapia mea personală, aşa cum bolnavii internaţi în spitalele de psihiatrie croşetează coşuleţe, fiindcă li se spune că e o terapie care le face bine. Fac filme pentru că, dacă nu lucrez, mă deprim - am tot timpul din lume, cad pe gânduri şi încep o introspecţie morbidă", spunea Woody Allen.
 
Sursa foto: www.telegraph.co.uk 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii