Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, unul dintre cei mai importanţi tenismeni ai României...

ro

19 Jul, 2014 00:00 1599 Marime text
Astăzi, Ilie Năstase, unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis din România, ale cărui performanţe sunt greu de egalat, împlineşte vârsta de 68 de ani. Născut pe 19 iulie, la Bucureşti, Ilie Năstase a fost al şaselea copil al cuplului Gheorghe şi Elena Ilie. De mic copil, tenisul a reprezentat o preocupare continuă pentru Năstase, care, la vârsta de 12 ani, a participat la primul său turneu de tenis, unde a fost învins cu 6-0. Un an mai târziu, când l-a întâlnit pe Ion Ţiriac, câştiga campionatul naţional de tenis.

Tenismenul a jucat, timp de 18 ani, pentru echipa de Cupa Davis a României, totalizând un număr de 146 de meciuri, dintre care a câştigat 109. De trei ori, a jucat finala Cupei Davis cu Statele Unite, alături de Ion Ţiriac. În decursul carierei sale, Ilie Năstase a fost, de două ori, numărul 1 mondial, în 1972 şi 1973, fiind desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului“. De asemenea, a câştigat 57 de titluri la simplu şi trei la dublu. Într-un top realizat de Tennis Magazine, în anul 2005, Ilie Năstase s-a clasat pe locul 20 în lista „40 cei mai buni jucători de tenis din ultimii 40 de ani“.

La vârsta de 39 de ani, Năstase s-a retras din tenis. Ulterior, a publicat autobiografia „Mr. Năstase“, scrisă împreună cu ziarista Debbie Beckerman. Cartea dezvăluie un personaj complex şi povestea uimitoare în care un tânăr sportiv român a ajuns un superstar adulat. Printre alte realizări se numără şi înfiinţarea Academiei de Tenis „Ilie Năstase“, care se ocupă cu selectarea şi pregătirea copiilor ce doresc o carieră în acest sport.

Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii