Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... Astăzi se împlinesc 120 de ani de la nașterea matematicianului Gheorghe Vrănceanu

ro

30 Jun, 2020 00:00 1053 Marime text
  • Gheorghe Vrănceanu a fost membru titular al Academiei Române din 1935.4
  • În iunie 1969, i s-a conferit titlul de Profesor universitar emerit al Republicii Socialiste România.
 
...Astăzi se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Gheorghe Vrănceanu, matematician român, membru al Academiei Române și profesor universitar.
Potrivit Wikipedia, de la data de 21 decembrie  1935, Gheorghe Vrănceanu a devenit membru titular al Academiei Române.
Acesta s-a născut la data de 30 iunie 1900, în satul Valea Hogei, astăzi județul Bacău.
Conform sursei citate, acesta s-a ocupat de: spații neolonome, calculul diferențial absolut al congruențelor, mecanică analitică, geometrizarea ecuațiilor cu derivate parțiale de ordinul al doilea, dar și teoria unitară neolonomă. Opera sa include studii legate de spații cu conexiune conformă, spații parțial proiective, grupuri Lie, geometrie globală, grupuri de mișcări ale spațiilor cu dimensiune afină, spații cu conexiune local euclidiană, tensori armonici, spații Riemann cu conexiune constantă, curbura unei varietăți diferențiabile, precum și scufundarea spațiilor curbe în spațiul euclidian. Nu în ultimul rând, aria sa de activitate include subvarietăți pe sferă, metoda de echivalență, spații cu conexiune neliniară și geometrizarea sistemelor mecanice.
În iunie 1969 i s-a conferit titlul de Profesor universitar emerit al Republicii Socialiste România „în semn de prețuire a personalului didactic pentru activitatea meritorie în domeniul instruirii și educării elevilor și studenților și a contribuției aduse la dezvoltarea învățământului și culturii din patria noastră“, potrivit wikipedia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii