Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, primul român care a zburat în spaţiul cosmic...

ro

27 Sep, 2014 00:00 2248 Marime text
Primul român care a zburat în spaţiu îşi sărbătoreşte, astăzi, ziua de naştere. Dumitru Prunariu împlineşte vârsta de 62 de ani.
Originar din Braşov, Dumitru Prunariu s-a născut într-o familie de intelectuali, tatăl său era de profesie inginer, iar mama, cadru didactic la o şcoală generală. După ce a absolvit Liceul de Matematică - Fizică nr.1 din oraşul natal, a frecventat cursurile Facultăţii de Inginerie Aerospaţială a Politehnicii Bucureştene.


De profesie inginer aeronautic şi pasionat de zbor încă din copilărie, Dumitru Prunariu a fost ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă.
În luna mai a acestui an, s-au împlinit 33 de ani de când Dumitru Prunariu a urcat la bordul navei Souiz-40 pentru aventura vieţii sale, un zbor în spaţiul cosmic. Pentru acest zbor de şapte zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde, s-a pregătit timp de trei ani, într-un oraş de lângă Moscova. Dintre toţi candidaţii, a fost singurul care a luat calificative maxime.
La momentul zborului, desfăşurat la bordul staţiei orbitale „Salyut 6“, Prunariu a devenit cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. „În momentul în care m-am văzut instalat în nava cosmică, parcă s-a coborât în jurul meu un con de energie protectoare, care îmi transmitea încredere că totul se va desfăşura cu bine până voi reveni pe Pământ“, mărturisea cosmonautul român pentru site-ul bitfm.ro.

A urcat în navă alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului. Cei doi s-au întâlnit cu Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh, cosmonauţi sovietici care se aflau deja pe orbita circumterestră. În decursul celor şapte zile petrecute la bordul navei, au realizat împreună 22 de experimente ştiinţifice şi s-au rotit de 125 de ori în jurul planetei.
După acest zbor, Dumitru Prunariu a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României. În anul 2011, la aniversarea a 50 de ani de la primul zbor spaţial uman al lui Iuri Gagarin, Dumitru Prunariu a primit, împreună cu alţi astronauţi, „Medalia de Merit pentru Explorare Spaţială“, înmânată de către Dmitri Medvedev.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii