Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, poetul şi cântăreţul Leonard Cohen... (video)

ro

21 Sep, 2014 00:00 3477 Marime text


Născut în anul 1934, într-o familie de evrei, la Montreal, Leonard Cohen împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 80 de ani.


După ce şi-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă, Leonard a fost încurajat de către familia sa să-şi exprime sentimentele prin intermediul muzicii. Astfel, la 13 ani, cânta la chitară şi interpreta diverse melodii.

A frecventat cursurile Universităţilor McGill şi Columbia, iar în 1956, a debutat cu volumul de versuri "Să comparăm mitologii". Talentul i-a fost recunoscut odată cu publicarea celui de-al doilea volum, "Cutia cu mirodenii a planetei". Romanele "Jocul preferat" şi "Frumoşii învinşi", dar şi controversatul volum de versuri "Flori pentu Hitler" au fost scrise în Grecia, unde a locuit timp de şapte ani, alături de soţia sa, Marriane, şi de fiul lor, Axel. 

După ce s-a consacrat ca autorul unui număr impresionant de volume de versuri, ce au fost bine primite de către critici şi devorate din scoarţă în scoarţă, Cohen şi-a început cariera muzicală cu zece ani înainte de apariţia trupelor Beatles şi Rolling Stones. A debutat la Newport Folk Festival, iar în anul 1968, a lansat primul său album, "Melodiile lui Leonard Cohen", care a atras atenţia publicului larg.

Piesele "Suzanne", "Dance Me To The End of Love", "I'm your man" l-au transformat în idolul mai multor generaţii. Discografia lui Leonard Cohen adună peste zece 10 albume, ce se întind pe durata a aproape 40 de ani.

După ce a stat o perioadă mai îndelungată într-o mănăstire budistă, Cohen a avut o revenire impresionantă cu albumul "Zece cântece noi", lansat în anul 2001. Trei ani mai târziu, a apărut şi discul "Dear Heather".

Sursa foto: www.pinterest.com



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii