Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, francezii sărbătoresc...

ro

14 Jul, 2014 10:16 1351 Marime text
Astăzi, francezii sărbătoresc Ziua Naţională a Franţei, ziua de 14 iulie marcând sfârşitul a ceea ce s-a numit „Vechiul Regim” şi, în acelaşi timp, începutul unei noi ere, după ce în anul 1789, populaţia Parisului lua cu asalt vechea fortăreaţă a Bastiliei, considerată simbol al absolutismului.
După acest moment, încep cele mai importante evenimente ale Revoluţiei Franceze şi, odată cu ele, sfârşitul regimului absolutist. Un an mai târziu, francezii au sărbătorit această victorie printr-o mare adunare populară pe Champs De Mars, la Paris, şi numită „Sărbătoarea Federaţiei”.    
În anul 1880, Benjamin Raspail propune un proiect de lege prin care Republica Franceză adoptă ca sărbătoare naţională ziua de 14 iulie, iar de atunci este celebrată în fiecare an. Cu ocazia acestei zile, la Paris are loc tradiţionala defilare militară pe Champs-Elysees, iar seara oraşul este puternic iluminat şi se aprind artificii multicolore. În anul 1989, când a fost sărbătorit bicentenarul Revoluţiei Franceze, la eveniment au participat personalităţi din întreaga lume.
 
Sursa foto: newsmedia.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii