Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, artista pe care o ţară întreagă o iubeşte...

ro

03 Sep, 2014 00:00 2046 Marime text
Astăzi, Maria Ciobanu, celebra interpretă a folclorului muzical românesc, împlineşte vârsta de 77 de ani. Născută pe 3 septembrie, în comuna Roşiile, judeţul Vâlcea, Maria a crescut într-o familie care iubea cântecul popular, tatăl artistei fiind instrumentist popular, în timp ce mama ei avea o voce extraordinară.
 

Maria Ciobanu a învăţat să cânte de la lăutarii renumiţi din zonă, de unde culegea doine, balade şi cântece specifice locurilor, iar oamenii din sat o numeau „Ciocârlia“ din Roşiile. În anul 1962, Maria Ciobanu este primită în Ansamblul „Ciocârlia“ din Bucureşti. Aici, printr-o bogată activitate concertistică, îşi desăvârşeşte calităţile vocale şi interpretative. Ulterior, a făcut parte din Ansamblul „Doina Ilfovului“ şi a colaborat cu numeroase ansambluri populare din capitală, precum şi din cele mai de seamă oraşe ale ţării.
De asemenea, Maria Ciobanu a susţinut spectacole în toată ţara, dar şi peste hotare, în ţări precum Iugoslavia, Cehoslovacia, Rusia, Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia şi multe altele. Repertoriul artistei cuprinde peste 500 de piese înregistrate pe discuri la radio şi TV, printre acestea numărându-se „Lie ciocârlie“, „Aurelu’ mamii“, „Vântul de vară mă bate“, „Lângă poarta am un tei“, „Cei mai frumoşi ani ai mei“, „Ce n-aş da să fiu mică“, „Roata mare“.
 
În decursul carierei, Maria Ciobanu a fost distinsă de două ori cu „Discul de Aur“, a primit Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“. În anul 2008, i-a fost conferit gradul de Ambasador al României la ONU.
În prezent, artista cântă cu aceeaşi dăruire de la începutul carierei.
 
Sursa foto: Mediafax (fotografie de Liviu Chirica)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabriela 03 Sep, 2014 10:54 LA MULTİ ANİ!BUNUL DUMNEZEU SA VA AJUTE SA FİTİ SANATOASA Şİ FERİCİTA ALATURİ DE CEİ DRAGİ.VE-Tİ RAMANE IN VECİ CİOCARLİA CANTECULUİ ROMANESC.