Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? 24 octombrie 1929 a fost cea mai neagră zi din istoria Bursei de pe Wall Street

ro

24 Oct, 2014 00:00 6601 Marime text
În urmă cu 85 de ani, pe 24 octombrie 1929, a avut loc cel mai mare crah financiar din istoria omenirii - valorile de la bursă au scăzut dramatic. Luaţi prin surprindere, mii de oameni au venit pe Wall Street pentru a afla ce se întâmplă. Într-o singură zi, s-au pierdut 15 miliarde de dolari, iar până în momentul în care economia şi-a revenit, după aproape un deceniu, cifra s-a dublat.

Mărfurile supraevaluate, fraudele comise de brokeri, cumpărări la limită, administrarea defectuoasă şi incompetenţa au fost unele dintre motivele invocate. În dimineaţa acelei zile de joi, s-a vândut tot ce se mai putea vinde, unele burse şi-au închis porţile, iar presa a relatat despre oameni care s-au sinucis în acea zi fatidică. Crahul de pe Wall Street din 1929, cunoscut şi sub numele de Marele Crah sau Joia Neagră, a marcat începutul celei mai mari crize economice din istoria omenirii, desfăşurată între anii 1929 şi 1933.

Crahul a reprezentat prăbuşirea producţiei, investiţiilor, preţurilor şi veniturilor, iar zguduitoarea criză economică a avut efecte dramatice - disponibilizări, şomaj, sărăcie şi disperare. Boom-ul crahului din 1929 a fost american, criza, în schimb, a fost internaţională.
Mulţi istorici susţin că reticenţa preşedintelui SUA, Calvin Coolidge, de a impune restricţii guvernamentale speculaţiilor de la Bursă a dus la prăbuşirea acesteia. Herbert Hoover, preşedinte între anii 1929 - 1933, este considerat vinovat pentru perioada care a urmat după prăbuşire, prin semnarea unei legi ce impunea taxe foarte mari pentru produsele de import.
 
Sursa foto: www.theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii