Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 36 de ani de la o zi istorică

ro

04 May, 2015 08:44 1248 Marime text
Pentru întreaga lume, ziua de 4 mai 1979 este legată de destinul unei femei supranumită „doamna de fier”. În urmă cu 36 de ani, Margaret Thatcher a devenit prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii.
 
Prin câştigarea alegerilor parlamentare din 4 mai 1979, Thatcher a devenit şi prima femeie premier din Europa. A deţinut această funcţie până la data de 22 noiembrie 1990.
 
Înainte de succesul răsunător în alegerile pentru postul de prim-ministru, „doamna de fier” a ocupat funcția de lider al Partidului Conservator. S-a remarcat în special pentru accentul pe care îl punea pe responsabilitatea individuală și susținerea piețelor libere.
 
Thatcher a intrat în politică încă din facultate, atrăgând atenţia presei, deoarece era cel mai tânăr candidat şi singura femeie înscrisă într-o cursă electorală locală. A fost o prezenţă de temut pe scena politică, prin prisma notorietăţii ei şi a părerilor nuanţate în discursuri acide susţinute în întreaga lume. Jocurile de cuvinte, ironia fină, fermitatea discursurilor şi politica sa au consacrat-o drept un lider important.
 
Margaret Thatcher s-a stins din viaţă în aprilie 2013, în urma unui accident vascular cerebral.  
 
Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii