Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 126 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler

ro

20 Apr, 2015 00:00 4384 Marime text
Figură centrală a Holocaustului, Adolf Hitler s-a născut pe 20 aprilie 1889 şi a fost cancelarul Germaniei între anii 1933 şi 1945. Şi la 126 de ani de la naşterea sa, dictatorul Germaniei Naziste continuă să reprezinte un subiect de mare interes pentru pasionaţii de istorie.
 
Tatăl său, Alois Schicklgruber, era vameş şi lucra la frontiera dintre Germania şi Austria. Potrivit dascălilor lui, Hitler a fost un „elev inteligent, dar fără nicio dorință de muncă”. Nu îi plăceau ştiințele naturale sau matematica, însă a manifestat interes pentru arte. În acest sens, a aplicat la Academia de Arte Fine din Viena, dar a fost respins, în 1907, de două ori şi din nou în 1908. „Nepotrivit pentru pictură”, motivul invocat.
 
După izbucnirea Primului Război Mondial, potrivit Wikipedia, s-a înrolat voluntar în armata germană. Hitler a fost de două ori decorat pentru vitejie. În 1919, era agent al departamentului politic al armatei bavareze, din însărcinarea căruia a intrat în contact cu o formațiune politică radicală: Partidul Muncitoresc German. Talentul oratoric l-a impus, iar Hitler, alături de fondatorul partidului, Anton Drexler, a formulat programul politic în februarie 1922. S-a decis adoptarea unui nume nou: Partidului Muncitoresc German Național-Socialist. Astfel s-a deschis drumul ascensiunii spre putere al lui Hitler. Partidul a înregistrat succes la alegerile din vara lui 1932 şi, în scurt timp, naziştii au preluat toate funcțiile de conducere.
 
Ura profundă față de evrei a fost tema dominantă a carierei politice a lui Hitler. S-a speculat foarte mult pe seama motivelor lui, dar nu s-a găsit un răspuns satisfăcător. Şase milioane de evrei au fost exterminați în lagărele de la Auschwitz, Chełmno, Majdanek, Treblinka şi în ghetoul din Varşovia.
 
La data de 30 aprilie 1945, în timpul unor lupte în Berlin, când trupele sovietice se aflau la mică distanță de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis, muşcând o capsulă de cianură şi împuşcându-se. Înainte de a se sinucide, conform Wikipedia, a testat otrava pe câinele său.
 
Scriitorul argentinian Abel Basti, cunoscut în presa internaţională datorită cercetărilor cu privire la istoria naziştilor, într-o carte publicată, a susţinut că, după 1945, Adolf Hitler şi Eva Braun, soţia lui, au stat ascunşi în Argentina. Informaţiile au fost ridiculizate de istoricul Guy Walters, care le-a caracterizat drept „un gunoi 2000%”.
 
Deşi Hitler este cunoscut pentru crimele comise, el a fost numit „Omul Anului”, în 1938, de către revista Time.
 
Sursa foto: nbcnews.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii