Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Rembrandt, celebrul pictor care a făcut istorie în lumea artei...

ro

15 Jul, 2015 00:00 5347 Marime text
Unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, devenit celebru pentru desenele, autoportretele şi gravurile sale, Rembrandt, s-a născut pe 15 iulie 1606. A trăit în epoca ce a primit numele de "vârsta de aur olandeză", o perioadă în care cultura, ştiinţa şi comerţul Olandei au atins apogeul.

Originar din Leyda, Rembrandt a avut parte de succes încă din tinereţe, remarcându-se datorită capacităţii de a spune poveşti în creaţiile sale, pictând drama vieţii pe chipurile oamenilor. A fost singurul dintre fraţii săi care a învăţat să scrie şi să citească într-o şcoală latină.
 
Cu opera "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp", Rembrandt i-a întrecut pe pictorii din Amsterdam, prin realismul şi tensiunea dramatică a reprezentării. Începând cu anul 1632, faima artistului a crescut constant, atingând apogeul spre sfârşitul deceniului. În 1663, şi-a pierdut soţia, Saskia, după un an de boală, ce a urmat naşterii lui Titus, singurul lor copil care a supravieţuit.
 
Una dintre creaţiile cele mai importante ale lui Rembrandt este "Rondul de noapte", pictată între anii 1640 şi 1642. Opera este renumită pentru dimensiunile sale colosale (363 cm x 437 cm), pentru modul în care sunt folosite luminile şi umbrele. În Occident, "Rondul de noapte" este a patra cea mai renumită pictură, după "Mona Lisa", "Cina cea de Taină" şi "Cupola Capelei Sixtine".

Celebrul pictor s-a stins din viaţă în octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Elie Faure mărturisea despre Rembrandt că a fost "singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis".
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii