Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Prima femeie care a cucerit Everestul...

ro

16 May, 2015 00:00 2215 Marime text
Astăzi, se împlinesc 40 de ani de când alpinista japoneză Junko Tabei a devenit prima femeie care a ajuns pe vârful Everest. Astfel, data de 16 mai 1975 a intrat în istorie.
 
După o pregătire îndelungată şi dură, la începutul anului 1975, 15 femei - selectate de un ziar şi o televiziune niponă dintre sute de voluntare - au călătorit la Kathmandu, unde au angajat nouă şerpaşi care să le ghideze. În timp ce se odihneau într-o tabără situată la 6.300 de metri, a avut loc o avalanşă care le-a acoperit.
 
Junko Tabei îşi pierde cunoştinţa pentru câteva minute, până când ghidul o găseşte şi o salvează din zăpadă. Deşi suferise răni uşoare, nu a dorit să renunţe la expediţie, având puterea de a continua ascensiunea. Astfel, a devenit prima femeie care a ajuns pe „Acoperişul lumii”, cum mai este numit Everestul, realizând o performanţă istorică. Reușita lui Tabei a avut un mare impact social în Japonia, ţara sa natală, unde persista ideea potrivit căreia femeile trebuie să stea acasă şi să aibă grijă de copii. 
 
Pasiunea pentru munte a împins-o pe Junko Tabei să se alăture, încă din anii facultății, unui club de alpinism, iar apoi să fondeze ea însăși un asemenea club dedicat exclusiv femeilor, „Ladies Climbing Club Japan”. Până la expediția care avea să-i schimbe viața, Tabei a escaladat Muntele Fuji şi Vârful Matterhorn din Alpi.
 
Sursa foto: girlscoutsnow.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii