Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Poetul român Eugen Jebeleanu, recunoscut internaţional...

ro

24 Apr, 2015 00:00 4158 Marime text
Poetul român Eugen Jebeleanu, membru titular al Academiei Române, s-a născut pe 24 aprilie 1911, la Câmpina. A fost şi academician, publicist şi traducător.
 
Potrivit Wikipedia, Eugen Jebeleanu a urmat cursurile Liceului "Andrei Şaguna" din Braşov şi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A debutat cu poezii, în anul 1927, în revista "Viaţa literară", iar doi ani mai târziu, a avut loc şi debutul editorial cu volumul "Schituri cu soare". 
 
Recunoaşterea internaţională a venit odată cu apariţia volumului "Surâsul Hiroshimei", tradus în numeroase limbi. Drintre lucrările publicate de Eugen Jebeleanu, amintim "Ceea ce nu se uită", "Scutul păcii", "În satul lui Sahia", "Cântecele pădurii tinere", "Cântece împotriva morţii, "Hanibal". De asemenea, a tradus poemele lui Pablo Neruda, N.Guillen, dar şi pe cele ale lui Rainer Maria Rilke.
 
În decursul vieţii, poetul român a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie "Etna-Taormina" (Italia), Premiul Herder şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
 
Eugen Jebeleanu s-a stins din viaţă pe 21 august 1991, la Bucureşti.
 
Sursa foto: poeziile.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii