Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Poetul francez Charles Baudelaire a murit pe 31 august

ro

31 Aug, 2015 00:00 2765 Marime text
Poetul francez Charles Baudelaire, care a revoluționat lirica franceză și europeană prin originalitatea volumului său controversat „Les Fleurs du Mal” („Florile răului”), s-a stins din viaţă pe 31 august 1867. Baudelaire a murit la 46 de ani, în casa în care a fost îngrijit în ultimul an al vieţii sale.
 
A fost singurul copil al lui François Baudelaire şi al Carolinei Defayis. Tatăl său a murit în februarie 1827 şi, timp de 18 luni, Baudelaire şi mama sa au trăit împreună la periferia Parisului. Ulterior, mama lui s-a recăsătorit cu un soldat.
 
După ce şi-a luat Bacalaureatul, Baudelaire a devenit student la Drept, la École de Droit, însă, în realitate, a dus o „viaţă libertină”, în Cartierul Latin, unde a avut primele contacte cu lumea literară. A debutat în revistele pariziene, potrivit unor istorici literari, apoi l-a descoperit pe poetul Edgar Allan Poe. Atât de mult i-a îndrăgit creaţia lui Poe, încât l-a considerat „suflet geamăn”.
 
Din 1842 şi până în 1846, Baudelaire a compus şirul de poeme care au format prima ediţie din „Florile răului”. În anul 1862 începe să aibă probleme de sănătate.
 
Cea mai de seamă dovadă a originalităţii sale a fost, aşa cum scria Verlaine, să „reprezinte puternic şi esenţial omul modern”, în toată complexitatea sa fizică, psihologică şi morală. Baudelaire rămâne un scriitor fundamental al literaturii, opera sa fiind celebrată, în secolul XX, de gânditori, critici şi poeţi celebri, precum Jean-Paul Sartre, Robert Lowell şi Seamus Heaney.
 
Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii