Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 6 mai, Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a culturii interbelice...

ro

06 May, 2015 00:00 3368 Marime text
Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a culturii interbelice, s-a stins din viaţă pe 6 mai 1961, la Cluj. A fost înmormântat de ziua lui, pe 9 mai. De la moartea poetului român, se împlinesc, astăzi, 54 de ani.
 
Lucian Blaga s-a născut într-o familie de preoţi şi a fost fiul lui Isidor Blaga şi al Anei. Tatăl lui a avut ideea să dea copiilor săi nume începând cu litera L: Letiţia, Lionel, Liviu, Lelia, Lucian etc. Copilăria i-a stat, după cum mărturisește el însuşi, "sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”, deoarece viitorul poet a început să vorbească la vârsta de patru ani.
 
Potrivit Wikipedia, Blaga a urmat Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov şi cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu şi Oradea, pe care le-a finalizat în anul 1917. Îşi ia doctoratul trei ani mai târziu. La Viena, o întâlneşte pe Cornelia Brediceanu, studentă la Medicină şi viitoarea lui soţie.
 
În 1910, în paginile ziarului "Tribuna”, Lucian Blaga a debutat cu poezia "Pe ţărm”, iar primul său volum de versuri a apărut în 1919. Prima sa dramă, "Zamolxe”, publicată în ziarul "Voinţa”, a fost premiată de Universitatea din Cluj. Dintre culegerile sale de versuri, amintim "Laudă somnului” (1929), "La cumpăna apelor” (1933) şi "La curţile dorului” (1938), iar dintre piesele de teatru, "Meşterul Manole” (1927), "Cruciada copiilor” (1930) şi "Avram Iancu” (1934).
 
În decursul vieţii, poetul român a fost redactor la ziarele "Voinţa” şi "Patria”, precum şi colaborator permanent la publicaţiile "Gândirea”, "Adevărul literar şi artistic” şi "Cuvântul”.
 
Sursa foto: napocanews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii