Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:20 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 19 august, Theodor Aman, primul artist modern român...

ro

19 Aug, 2015 00:00 1905 Marime text
Theodor Aman, primul artist român modern în adevăratul sens al cuvântului, s-a stins din viaţă într-o zi de 19 august, în anul 1891. Decesul a avut loc la vârsta de 60 de ani, la Bucureşti.
 
Originar din Câmpulung-Muscel, viitorul pictor a urmat cursurile Colegiului "Sfântul Sava" din Bucureşti. De asemenea, a studiat la Paris, unde a pictat în atelierele lui Drolling şi Picot. Întors în ţară, Aman a contribuit la reorganizarea învăţământului artistic românesc, remarcându-se, de asemenea, ca un pictor de compoziţii mari.
 
Între anii 1859 şi 1865, activitatea lui Theodor Aman a fost extrem de bogată. Deşi a pictat numeroase portrete, ridicând astfel arta interpretării figurii umane la nivelul unei pătrunzătoare analize psihologice, atenţia sa a fost îndreptată şi asupra compoziţiilor istorice, fiind încurajat în această direcţie de Dimitrie Bolintineanu. Ca pictor istoric, Aman a contribuit la formarea conştiinţei patriotice. Dintre tablourile cu subiecte istorice ale artistului, amintim "Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul", "Bătălia de la Călugăreni" şi "Proclamarea Unirii".
 
Numele lui Theodor Aman a rămas în istoria artei româneşti datorită operelor semnate şi contribuţiei aduse la întemeierea primelor scoli de Arte Frumoase la Bucureşti şi la Iaşi.
 
Sursa foto: enciclopediaromaniei.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii