Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 16 iulie, o personalitate de înaltă ţinută intelectuală şi umanistă...

ro

16 Jul, 2015 00:00 1208 Marime text
O personalitate de înaltă ţinută intelectuală şi umanistă, criticul şi istoricul literar Eugen Lovinescu, s-a stins din viaţă pe 16 iulie 1943, la Bucureşti. Munca lui a fost greu egalată de alţi critici români.
 
Eugen Lovinescu a urmat cursurile liceale în Iaşi şi apoi Facultatea de Limbi Clasice a Universităţii din Bucureşti. Ulterior, a activat ca profesor la licee din Ploieşti şi din capitală. În anul1903, Lovinescu a debutat în suplimentul literar al ziarului Adevărul, cu un articol despre studiile sale clasice. Şi-a dat doctoratul în Franţa, sub supravegherea lui Emile Faguet, şi a scris volume de critică, beletristică şi memorialistică.
 
A scris două mari lucrări de sinteză, "Istoria civilizaţiei române moderne" şi "Istoria literaturii române contemporane", prin care a lansat teorii despre evoluţia culturii autohtone. Eugen Lovinescu a propus o teorie specială, care a primit denumirea de "Teoria sincronismului". Ea presupune împrumutul elementelor de originalitate de la culturile care dau tonul "spiritului timpului". Astfel, culturile mici se sincronizează cu cele mari. Teoria se opune tradiţionalismului, însă fără a refuza valorile naţionale. Printre alte opere scrise de Lovinescu se numără "Aripa morţii", "Aqua forte", "De peste prag".
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii