Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Nava de pasageri Queen Mary a plecat în primul ei voiaj, spre Franţa (video)

ro

27 May, 2015 18:07 4331 Marime text
RMS Queen Mary a fost un pachebot britanic ce a partinut companiei Cunard-White Star Line care a navigat pe rutele din Atlanticul de Nord în perioada 1934-1967. Queen Mary 2 a fost singurul vas după Rms Titanic care a trecut titanicul.Dar şi acesta a avut probleme la motor exact în acelaşi loc .

Istoric

Nava a fost lansată la apă la 26 septembrie 1934 de la şantierul naval John Brown din Glasgow. La 27 martie 1936 complet finisat, pachebotul îşi începea carieră pe liniile prodigioasei companii de navigaţie Cunard-White Star a Atlanticului de Nord, care se va sfârşi în anul 1967 după 1001 traversări.

RMS Queen Mary a fost proiectată pentru a bate toate recordurile de mărime, dar a fost depăşit doar de nava SS Normandie care a fost terminată mai devreme şi avea o lungime mai mare cu 3 metri. Era considerată un oraş plutitor având la bord peste 3000 pasageri şi 1300 membri ai echipajului. A fost necesar că, în portul New York, să se amenajeze un cheu separat de acostare, iar la Southampton s-a construit un doc special pentru reparaţii şi întretineri curente.

Pachebotul Queen Mary a fost construit într-o perioada când companiile străine au început să facă concurenţă Angliei în domeniul transportului de pasageri. Nava germană SS Bremen a reuşit să câştige Panglică albastră după 20 de ani de supremaţie a companiei Cunard cu nava RMS Mauretania. Din acest motiv, Marea Britanie începe construirea unui transatlantic ce trebuia să fie cât mai mare şi mai rapid, şi mai ales cea mai elegantă nava ce a existat vreodată. La un an după punerea chilei, a izbucnit marea criză economică şi lucrările au încetat aproape trei ani. Numai după şase luni de la reluarea construcţiei, Queen Mary era gata de lansare, iar doi ani mai târziu uriaşă nava era pregătită pentru călătoria inaugurală spre New York. Nava a acostat în portul american exact la dată stabilită, având parte de o primire triumfală.

Sursa wikipedia.org


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii