Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Napoleon Bonaparte a fost numit împărat al Franţei...

ro

18 May, 2015 12:47 4104 Marime text
La data de 18 mai 1804, Napoleon Bonaparte a fost numit împărat al Franţei şi încoronat de către Papa Pius al VII-lea pe 2 decembrie 1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase, care a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.
 
Atunci, Bonaparte a declarat că „Imperiul înseamnă pace”. Însă conducerea sa a dus la un lung şir de războaie cu Anglia şi cu monarhiile absolutiste, cauzate, printre altele, de rivalitatea dintre burghezia franceză şi cea engleză pentru supremaţia economică şi ambiţia lui Napoleon de a stăpâni întreaga lume.
 
În 1812, Napoleon face o încercare dezastruasă de a invada Rusia, în care este învins. Astfel a început căderea lui Bonaparte. În Bătălia de la Leipzig este înfrânt şi obligat să abdice, fiind exilat în insula Elba, în anul 1814.

Sursa foto: mrodenberg.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 18 May, 2015 14:08 De fapt, a fost cam invers: Rusia, Austria, Prusia si mai ales Anglia s-au temut de ideile inovatoare ale Revolutiei Franceze, care le amenintau "ordinea de drept", absolutismul, si au cautat sa distruga Imperiul Francez, asa incat Napoleon a fost nevoit sa duca niste razboaie pe care, la inceput, nu le-a dorit. Pe urma lucrurile s-au mai schimbat, dar nu poti sa il portretizezi pe Napoleon ca singurul autor moral al razboialeor care au macinat aceea epoca, fiindca, asa cum zicea cineva, ca sa porti un razboi este nevoie de cel putin doi combatanti, iar coalitiile absolutiste au cel putin tot atata vina in declansarea lor.