Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Matematicianul şi filozoful francez Blaise Pascal...

ro

19 Jun, 2015 10:29 4111 Marime text
Blaise Pascal s-a născut pe 19 iunie 1623. A fost matematician, fizician şi filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei.
 
S-a remarcat încă din copilărie prin inteligenţa sa şi pasiunea pentru matematică, lăsându-şi amprenta în acest domeniu de la o vârstă foarte fragedă. Starea sa de sănătate, la vârsta de 18 ani, se înrăutăţeşte. Din cauza unei boli nervoase, el suferă de dureri aproape continue. La vârsta de 24 de ani, Blaise Pascal paralizează parţial, putându-se mişca doar cu ajutorul cârjelor. Dizabilităţile sale nu l-au împiedicat să-şi continue cariera ştiinţifică.
 
În urma unei revelații religioase, în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei. În 1662, boala sa se agravează, iar în seara de 18 august intră în convulsii puternice. Moare a doua zi, ultimele sale cuvinte fiind „Fie ca Dumnezeu să nu mă abandoneze niciodată!”.
 
În onoarea contribuțiilor sale în știință, numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de progamare.

Sursa foto: hannaharendtcenter.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii