Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mark Twain, autorul preferat de copiii din toată lumea...

ro

21 Apr, 2015 00:00 3749 Marime text
Pe 21 aprilie 1910, "Părintele literaturii americane", aşa cum l-a numit Wiliam Fraulkner pe Mark Twain, s-a stins din viaţă, în casa lui din apropiere de Connecticut. Scriitorul a lăsat în urmă poveşti nemuritoare, precum "Prinţ şi cerşetor" sau "Aventurile lui Tom Sawyer".
 
Samuel Langhorne Clemens, cunoscut în literatură sub pseudonimul Mark Twain, s-a născut pe 30 noiembrie 1835, în Missouri, într-o familie numeroasă. După ce şi-a pierdut tatăl când avea 12 ani, a fost trimis la un tipograf, în ucenicie. Ulterior, a plecat de acasă şi a lucrat, timp de patru ani, ca pilot. De abia după o carieră în jurnalism, s-a remarcat ca scriitor de călătorie, umorist şi lector.
 
Potrivit Wikipedia, Mark Twain a fost prieten cu persoane importante, printre care se numără autorul şi criticul literar William Dean Howells, politicianul şi autorul Booker T. Washington, inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller.
 
În decursul vieţii, Mark Twain a scris "Print şi cerşetor", "Un yankeu la curtea regelui Arthur", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Aventurile lui Tom Sawyer". Deşi la momentul publicării, "Aventurile lui Tom Sawyer" nu a avut foarte mare succes, reuşind cu greu să se vândă, în prezent, se numără printre cele mai citite cărţi din lume. Romanul a fost ecranizat de peste 20 de ori.   

Considerată o carte pentru copii, dar citită cu plăcere şi de adulţi, "Aventurile lui Huckleberry Finn" este o poveste savuroasă, construită în jurul a trei băieţi, care vor descoperi ce înseamnă libertatea, curajul şi prietenia. Mark Twain a scris, de asemenea, numeroase eseuri, discursuri şi alte lucrări scurte.
 
Viaţa scriitorului a fost marcată de numeroase încercări: moartea fiului său de numai un an şi şapte luni, decesul soţiei sale, Olivia, trecerea în nefiinţă a două dintre cele trei fiice ale sale.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii