Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marele regizor Roman Polanski împlineşte, astăzi, 82 de ani

ro

18 Aug, 2015 00:00 1512 Marime text
Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai cinematografiei mondiale, Roman Polanski, împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 82 de ani.
 
Originar din Paris, viitorul regizor şi-a petrecut copilăria în Cracovia, mama sa fiind ucisă la Auschwitz, din cauza originilor evreieşti. Primele lui scurtmetraje au fost „Doi bărbați și un dulap” și „Mamifere”, făcându-se astfel cunoscut interesul său pentru relațile umane bizare. Debutul în lungmetraj este marcat de pelicula „Cuțitul în apă”, lansată în 1962, primul film din Polonia care a obținut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin.
 
„Pianistul”, „Chinatown”, „Weekend of a champion”, „Oliver Twist” sau „Macbeth” rămân filmele sale de referință, pentru primul dintre ele fiind distins cu un Oscar pentru cel mai bun regizor. Printre alte premii câştigate, se numără un Glob de Aur, premiul Bafta, un premiu Cannes, cinci premii Berlin şi multe altele.
 
Pe lângă filmele care l-au făcut celebru, Polanski rămâne cunoscut şi pentru viaţa personală foarte zbuciumată. În anul 1969, pe când se afla în Europa pentru a turna un film, soţia lui, Sharon Tate, însărcinată în câteva luni, a fost ucisă, alături de alte patru persoane, de către membrii grupului Charles Manson, într-un stil demn de filmele de groază. Acel moment a fost cel mai trist din viaţa regizorului, aşa cum mărturiseşte în autobiografia sa. Charles Manson a fost cel care a comandat crimele, deoarece îi ura pe cei bogaţi şi care se bucurau de succes şi, deşi nu a participat la crimă, a fost condamnat pentru ucidere prin conspiraţie, fiind cel ce i-a manipulat pe oamenii din secta sa să ucidă.
 
Sursa foto: www.indiewire.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii