Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marcel Duchamp, pictorul care a avut un rol decisiv în evoluţia artei moderne...

ro

28 Jul, 2015 00:00 3027 Marime text
Marcel Duchamp, un talent inepuizabil şi o forţă de invenţie ieşită din comun, s-a născut pe 28 iulie 1887, în Franţa, într-o familie cu preocupări artistice. 
 
Format în mediul cultural efervescent al Parisului de la începutul secolului XX, Marcel Duchamp a fost remarcat pentru talentul său încă din tinereţe. O serie de tablouri pe care le-a realizat la vârsta de 15 ani au ajuns la muzee de prestigiu.
 
La început, Duchamp a fost influenţat de neoimpresionism, pentru ca apoi să-i atragă atenţia marele Cezanne. În atelierul fraţilor săi de la Puteaux, de lângă Paris, cunoaşte cubismul. Din anul 1911, începe să picteze în stilul cubist, la care adăugă mişcare şi elemente futuriste. Sunt celebre picturile sale "Nud coborând o scară", "Rege şi Regina înconjuraţi de nuduri" şi "Tânăra Căsătorită".
 
Şahul a reprezentat una dintre pasiunile pictorului Marcel Duchamp, care mărturisea: "Am ajuns la concluzia personală că în timp ce toţi artiştii nu sunt jucători de şah, toţi jucătorii de şah sunt artişti". În decursul carierei, a încorporat jocul de şah în creaţiile sale, care, în timp, au devenit mult mai complexe.
 
Sursa foto: zettelmagazine.com

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii