Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maestrul Iurie Darie şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere astăzi

ro

14 Mar, 2017 00:00 1907 Marime text
S-a remarcat prin dezinvoltura și vivacitatea cu care a interpretat personaje de neuitat. Este vorba despre Iurie Darie, care s-a născut pe 14 martie 1929, la Vadul Roșu, Soroca (azi Republica Moldova).
 
A învățat tainele meseriei de actor de la mari artiști și profesori, precum Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion. „Am fost un împătimit, care juca, până la disperare, rol după rol. Am avut roluri dintre cele mai variate, de la comedie până la dramă. Am avut parte de parteneri iluștri, de la care am 'furat' meserie cât am putut”, spunea actorul într-un interviu.
De-a lungul anilor, i-a avut drept parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu.
 
A fost decorat, în 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
 
Îndrăgitul actor s-a stins din viață în noiembrie 2012.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii