Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ion Barbu, un important poet şi matematician, s-a stins din viaţă în urmă cu 54 de ani

ro

11 Aug, 2015 00:00 5353 Marime text
Unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, Ion Barbu, a murit în urmă cu 54 de ani. Poetul s-a stins din viaţă pe 11 august 1961, la vârsta de 66 de ani, la Spitalul „Vasile Roaită“ din Bucureşti, fiind bolnav de cancer la ficat.

Dan Barbilian, pe numele lui adevărat, originar din Câmpulung Muscel, a avut înclinaţii spre matematică şi a devenit poet din ambiţia de a-i demonstra colegului şi prietenului său Tudor Vianu că poate scrie şi literatură. Ion Barbu a studiat matematica la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti şi s-a ocupat de teoriile algebrei moderne, de teoria algebrică a numerelor şi de teoria determinismului.
 
Debutul a avut loc în paginile revistei lui Al. Macedonski, „Literatorul”, cu poezia „Fiinţa”, când a semnat pentru prima dată cu pseudonimul Ion Barbu. În 1921, i-a apărut primul volum de versuri, „După melci”, iar în 1930, „Joc secund”. Din 1931, Ion Barbu a publicat peste 80 de studii de specialitate, semnate Dan Barbilian, devenind astfel şi unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni din Europa.
 
„Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă... Pentru mine, poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei”, este unul dintre citatele lui Ion Barbu.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii