Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În 1969 - S-a născut un important fotbalist şi antrenor român

ro

10 Jun, 2015 15:00 2837 Marime text
În 1969 - S-a născut Cosmin Olaroiu, fotbalist şi antrenor român

Aurelian Cosmin Olăroiu (n. 10 iunie 1969, București) este un antrenor român de fotbal, care antrenează în prezent echipa Al Ain și un fost jucător. Ca jucător, Olăroiu nu a avut performanțe notabile (cu excepția unei duble marcate din lovituri libere împotriva Gloriei Bistrița pe vremea cînd juca la FC Național), dar ca antrenor a câștigat campionatul și Supercupa României cu Steaua București, ambele în 2006, și a calificat echipa în semifinalele Cupei UEFA.

Cariera de jucător

Cele mai cunoscute cluburi la care a jucat sunt Universitatea Craiova și FC Național București. A jucat de asemena cu succes în Coreea de Sud pentru Suwon Samsung Bluewings și în Japonia pentru JEF United Ichihara Chiba.

Cariera de antrenor

Și-a început cariera de antrenor în 2000 cu FC Național, terminând pe locul 7 după primul sezon. În sezonul următor, FC Național s-a bătut până în ultima etapă pentru titlu, fiind liderii campionatului înainte de ultima etapă, însă pierzând în fața Universității Craiova, astfel că titlu a fost câștigat de Dinamo.

În 2002 Olăroiu a semnat cu Steaua București, însă a rezistat doar șapte meciuri, echipa având sub el cel mai slab start de sezon din istorie.

După plecarea de la Steaua, s-a întors la FC Național, de această dată ca manager. În 2003 este renumit în funcția de antrenor înlocuindu-l pe Walter Zenga.

În iarna lui 2004 un om de afaceri român, Marian Iancu a cumpărat FCU Politehnica Timișoara, și, la cererea sa, Olăroiu devine antrenor principal. La Timișoara, acesta și-a adus cei mai buni jucători de la fosta sa echipă, FC Național, terminând pe locul patru în Divizia A,

La câteva zile de la demiterea de pe banca Timișoarei, pe care a lăsat-o pe locul al patrulea în ligă, a semnat pentru Gigi Becali, patronul Stelei, pentru a-l înlocui pe Oleg Protasov.

Primul titlu Olăroiu a venit în iunie 2006, o lună mai târziu echipa câștigând și Supercupa României. În mai 2006, Steaua, antrenată de Cosmin Olăroiu, a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, unde a pierdut după o confruntare dramatică cu Middlesbrough F.C..

Pe 23 august, Cosmin Olăroiu reușește să califice o echipă românească în grupele Champions League după o pauză de 10 ani (performanță reușită de Steaua).

Pe 23 iunie 2007, Olăroiu părăsește Steaua pentru un contract în Arabia Saudită, la Al Hilal.

În ianuarie 2009 a preluat conducerea clubului Al-Sadd din prima ligă din Qatar, de unde și-a dat demisia pe 24 decembrie 2010.

După ce s-a aflat pe lista posibililor viitori antrenori ai echipei naționale a României, pe 5 mai 2011 s-a înțeles cu fosta sa echipă, Steaua București, pentru 3 etape, cât rămăseseră până la finalul sezonului 2010-2011

A câștigat Cupa României 2011 cu Steaua București în calitate de colaborator, după care a plecat la formația Al Ain S.C.C..
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii