Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 1940, Tudor Arghezi i-a dat verdictul. „Talent incontestabil”

ro

27 Nov, 2016 00:00 2381 Marime text
Poeta Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, într-o familie de origine evreiască, la Galaţi. A trăit o viaţă tumultoasă, manifestându-se creativ în mai multe domenii: poezie, proză, eseuri şi traduceri.
 
Născută Renée Annie Cassian, între anii 1926 şi 1935, s-a stabilit cu familia la Braşov, unde a urmat şcoala primară şi a început liceul. Din 1935, şi-a continuat studiile la Institutul Pompilian. A luat lecţii de desen, actorie, pian, dar şi de compoziţie muzicală.
 
Criticul literar Alex. Ştefănescu scria în publicaţia România literară că, în 1940, Nina Cassian i-a trimis, prin tatăl său, un caiet cu versuri lui Tudor Arghezi, care a dat verdictul: „Talent incontestabil”. Cinci ani mai târziu, îi apare prima poezie, iar la sfârşitul lui 1947, debutează editorial cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1“. În urma unui atac ideologic lansat în ziarul „Scânteia“ la adresa ei, începe să scrie şi poezie proletcultistă. În paralel cu poeziile, scrie şi literatură pentru copii, însă din 1956, revine la poezia autentică.
 
În timp ce se afla în Statele Unite pentru a susţine un curs la Universitatea din New York, după aflarea veştii că unul dintre bunii săi prieteni a fost arestat şi ucis în închisorile Securităţii, decide să nu se mai întoarcă în ţară. Imediat, apartamentul ei din România a fost confiscat, iar cărțile sale au fost interzise şi retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceauşescu. Ulterior, creaţiile sale au fost publicate în reviste americane importante, precum The New Yorker sau American Poetry Review.
 
După ce şi-a trăit viaţa sub semnul poeziei, scriitoarea s-a stins din viaţă la vârsta de 89 de ani, în locuinţa ei din New York.
 
Foto: Adevarul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii