Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Gina Patrichi, o perfecţionistă a scenei şi a filmului românesc...

ro

18 Mar, 2015 10:02 1786 Marime text
Astăzi, se împlinesc 21 de ani de la dispariţia Ginei Patrichi o actriţă complexă, care a interpretat personaje memorabile în teatru, film şi televeziune. Actriţa s-a stins din viaţă pe 18 martie 1994, la Bucureşti.
 
Potrivit Wikipedia, Gina Patrichi a urmat cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale” din București, la clasa Aurei Buzescu. A jucat la Teatrul Dramatic din Galați până în anul 1964, când a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de regizorul, actorul și scenograful Liviu Ciulei. Aici, a debutat, în 1964, în piesa „Jocul de-a vacanța”, de Mihail Sebastian.
 
Dintre piesele în care a interpretat roluri de neuitat pe scena Teatrului Bulandra, amintim: „D-ale Carnavalului'' de I.L. Caragiale (1966), „Iulius Cezar'' de Shakespeare (1968), „Acești nebuni fățarnici'' de Teodor Mazilu (1970), „Interviu'' de Ecaterina Oproiu (1976), „Romeo și Julieta la sfârșit de noiembrie'' de Jan Otcenasek (1984). Actriţa a lucrat cu mari regizori, precum Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu.
 
În film, Gina Patrichi și-a făcut debutul, remarcabil, alături de Victor Rebengiuc, în lungmetrajul realizat de Liviu Ciulei, după romanul „Pădurea spânzuraților”, scris de Liviu Rebreanu. Din filmografia ei, amintim „Procesul alb”, „Felix și Otilia”, „Bariera” şi „Dincolo de nisipuri”.
 
Sursa foto: ziarulmetropolis.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii