Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Frida Kahlo, artista care şi-a transformat viaţa în operă...

ro

06 Jul, 2015 00:00 5921 Marime text
Nonconformistă în dragoste şi în artă, Frida Kahlo, artista adorată de suprarealişti, s-a născut pe 6 iulie 1907, în casa albastră a tatălui său, unde a trăit aproape toată viaţa sa.
 
Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon, pe numele ei adevărat, a fost diagnosticată, la vârsta de şase ani, cu poliomielită. În urma acestei boli, a rămas şchioapă. Tatăl ei a fost cel care a încurajat-o să treacă peste batjocura copiilor şi să practice înotul şi boxul. La 15 ani, Frida a fost prima fată care a intrat la "Prepa", cel mai bun liceu al Mexicului, dorind să devină medic. Un an mai târziu, a suferit un accident rutier, ce i-a cauzat răni, care au marcat-o întreaga viaţă. În urma accidentului, nu s-a recuperat complet, izolându-se de restul lumii şi dedicându-se picturii, unde a transpus experienţele sale în imagini de neuitat.
 
În majoritatea lucrărilor sale, a combinat tradiţiile şi simbolistica religioasă mexicană cu tratarea suprarealistă a subiectului. Opera ei este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană şi, deşi picturile i-au fost ignorate în timpul vieţii, nu s-a simţit afectată, mărturisind că pictează pentru ea însăşi.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, iubirea ei a fost pictorul mexican Diego Rivera, mai în vârstă decât ea cu peste 20 de ani. Cei doi au avut o căsnicie complexă, tumultoasă şi dificilă.
 
Frida Kahlo a murit la vârsta de 47 de ani, în casa părintească. Cauza oficială a decesului a fost embolie pulmonară. "Sper ca plecarea să fie veselă şi să nu mă întorc niciodată...", notase Frida în jurnal, doar cu câteva zile înainte să se stingă din viaţă.
 
Sursa foto: mojeh.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii