Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Elena Farago, cunoscută mai ales pentru creaţiile dedicate copiilor...

ro

29 Mar, 2015 00:00 4618 Marime text
Cunoscută mai ales pentru creaţiile dedicate copiilor, poeta Elena Farago s-a născut pe 29 martie 1878, la Bârlad.
 
Rămasă orfană în adolescenţă, Elena Farago a îndeplinit rolul de mamă pentru fraţii săi mai mici. Astfel, a fost nevoită să renunţe la şcoală, dar nu a pierdut contactul cu învăţătura. După ce şi tatăl său se stinge din viaţă, fraţii ei au fost răspândiţi pe la rude, Elena ajungând în casa unchiului din partea mamei.

După cum ea însăşi a mărturisit, a început să scrie ca să nu se mai simtă singură. În 1898, a debutat cu un reportaj, pe care îl semnează cu pseudonimul "Fatma". La numele ei adevărat a recurs mai târziu, când a semnat poezia "Gândul tradiţiilor", în paginile revistei "România muncitoare".

La îndemnul lui Nicolae Iorga, publică, în 1906, primul volum de poezii, intitulat "Versuri", care a fost bine primit de critica literară. Au urmat apoi volumele "Şoapte din umbră" (1908), "Traduceri libere" (1908), "Din taina vechilor răspântii" (1913), "Şoaptele amurgului" (1920), "Poezii alese" (1924), "Nu mi-am plecat genunchii" (1926), "Poezii" (1937).
 
În 1920, îi apare cartea "Din traista lui Moş Crăciun", premiată de Academia Română. De asemenea, a obţinut aprecierile Academiei Române şi pentru volumele "Şoapte din umbră", "Traduceri libere" şi "Şoaptele amurgului".

Elena Farago a avut contribuţii deosebite în ceea ce priveşte literatura pentru copii şi tineret. "Poeziile d-nei Farago n-au contururi lămurite, simţirea e învăluită şi discretă, cuvintele, deşi sunt simple, au înţelesuri îndepărtate...", spunea criticul literar Eugen Lovinescu despre opera ei.
 
Numită directoare a Fundaţiei "Alexandru şi Aristia Aman" în septembrie 1921, Elena Farago a condus timp de peste trei decenii destinele acestui lăcaş de cultură. Pentru tânăra gneraţie a patronat "Prietenul Copiilor", între anii 1943 şi 1946, o revistă educativă pentru copii şi tineret.
 
Poeta s-a stins din viaţă pe 4 ianuarie 1954, la Craiova. A avut o "viaţă de roman şi subiect de dramă", după spusele lui I. L. Caragiale.
 
Sursa foto: ziarullumina.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii