Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Diego Velázquez, unul dintre marii maeştri europeni...

ro

06 Aug, 2015 00:00 1209 Marime text
Unul dintre cei mai cunoscuți pictori spanioli din secolul XVII, Diego Velázquez, s-a stins din viaţă într-o zi de 6 august.

Diego Rodriguez de Silva y Velázquez, pe numele lui complet, a devenit ucenicul lui Francisco Pacheco când avea 12 ani. Astfel, a obţinut calificativul de pictor maestru. După ce s-a stabilit la Madrid, a devenit pictor de curte şi favoritul regelui Filip al IV-lea, poziţie pentru care nu a avut rivali întreaga sa viaţă.

Velázquez se numără printre puţinii pictori care nu s-au confruntat cu probleme financiare şi nici nu au suferit eşecuri pe plan profesional sau personal. În schimb, el a dus o viaţă liniştită la curtea regelui. În timpul celei de-a doua vizite în Italia, Velázquez a realizat şi un portret al papei, fiind aclamat de pictorii Romei.

Printre picturile sale celebre se numără „Doamne de onoare”, „Venus la oglindă”, „Predarea Bredei”, „Triumful lui Bacchus”. Muzeul Prado din Madrid găzduieşte cele mai importante capodopere ale pictorului, iar statuia acestuia se află amplasată în dreptul faţadei principale a muzeului.

Cariera sa a culminat odată cu ridicarea la rangul de cavaler, fiind primul artist spaniol care a fost onorat cu un astfel de titlu.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii