Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Claude Debussy, creatorul unui stil inovativ, s-a născut pe 22 august (audio)

ro

22 Aug, 2015 00:00 2743 Marime text
Claude Debussy, cel care avea să devină unul dintre cei mai influenți compozitori şi creatorul unui stil inovativ, s-a născut la data de 22 august 1862, în Franța.
 
Profesoara sa de pian, Maute de Fleurville, care studiase alături de Chopin, i-a descoperit talentul și l-a îndrumat spre Conservatorul din Paris, unde Debussy a studiat timp de 12 ani. Inițial, a vrut să devină un virtuoz al pianului, dar a picat examenele din 1878 și 1879, renunţând la idee. A reușit totuşi să câștige locul al doilea la concursul Prix de Rome, în 1883, iar în 1884, a obţinut premiul I cu „L'enfant prodigue”. Trofeul l-a ajutat să obțină o bursă de studiu la Vila de Medici în Roma.
 
Muzica lui Claude Debussy a dus la apariția unui nou curent, impresionismul muzical, caracterizat prin desprinderea artei moderne de academismul tradițional. Artistul iubea muzica cu pasiune, obişnuind să spună despre ea că încearcă să o elibereze de barierele tradiționale care o blocau: „Este o artă liberă care izbucnește în afară, o artă deschisă, liberă precum elementele vânt, cer, mare”, spunea Claude Debussy.
 Compozitorul s-a stins din viaţă pe 25 martie 1918, la Paris.
 
Sursa foto: www.bbc.co.uk

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii