Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Charles Baudelaire, poetul care a revoluționat lirica franceză și europeană...

ro

09 Apr, 2015 09:31 5682 Marime text
Poetul francez Charles Baudelaire s-a născut pe 9 aprilie 1821. A revoluționat lirica franceză și europeană, prin originalitatea volumului său controversat „Les Fleurs du Mal”, în traducere „Florile răului".
 
Baudelaire a fost singurul copil al lui François Baudelaire şi a celei de-a doua soţii, Caroline Defayis. Tatăl său a murit în februarie 1827 şi, timp de 18 luni, Baudelaire şi mama sa au trăit împreună la periferia Parisului. Ulterior, mama sa s-a recăsătorit cu un soldat.
 
După ce şi-a luat Bacalaureatul, Baudelaire a devenit student la Drept, la École de Droit, însă, în realitate, a dus o „viaţă libertină”, în Cartierul Latin, unde a avut primele contacte cu lumea literară.
 
Din 1842 şi până în 1846, a compus şirul de poeme care au format prima ediţie din „Florile răului”. În 1862, Baudelaire a început să aibă probleme de sănătate. A plecat la Bruxelles să țină o serie de conferințe, dar a avut câteva atacuri cerebrale, care s-au finalizat printr-o paralizie parțială.
 
Pe 31 august 1867, la 46 de ani, după o lungă agonie, Charles Baudelaire a murit la Paris.
 
Cea mai de seamă dovadă a originalităţii sale a fost, aşa cum scria Verlaine, să „reprezinte puternic şi esenţial omul modern”, în toată complexitatea sa fizică, psihologică şi morală. Baudelaire este un scriitor fundamental al literaturii şi gândirii europene, iar influenţa sa asupra poeziei moderne a fost uriaşă.
 
Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii