Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Aurel Vlaicu a scris istorie pe 17 iunie

ro

17 Jun, 2015 12:00 1070 Marime text
Pe 17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a scris istorie, după ce a zburat deasupra Câmpului Cotroceni. Prin actul său, a poziţionat România pe locul doi în lume, după Franţa, în ceea ce priveşte utilizarea avionului cu destinaţie militară.

După aproximativ 40 de metri parcurși pe pământ, Aurel Vlaicu este văzut de toți cei prezenți cum se ridică în aer la trei-patru metri de sol, pe o lungime de 50 de metri, după care coboară ușor pe pământ.

Potrivit Agerpres, Aurel Vlaicu avea să declare într-un articol intitulat „Impresii din văzduh": „Bucuria cea mai mare, însă, am simțit-o când am zburat pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea, nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalți ca înălțimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau atunci pentru mine un record formidabil, un record care îmi consacra mașina. Zburasem. Și asta era principalul."

Născut în anul 1882, la Binţinţi, Aurel Vlaicu a absolvit Colegiul Reformat al Liceului „Calvin“ din Orăştie, care, din anul 1919, a fost numit Liceul „Aurel Vlaicu“. După ce a promovat Bacalaureatul la Sibiu, şi-a continuat studiile la Universitatea din Budapesta, obţinându-şi diploma de inginer în 1907.

Sursa foto: ziuaveche.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii