Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, se împlinesc 136 de ani de la naşterea unui geniu, Albert Einstein

ro

14 Mar, 2015 00:00 1873 Marime text
14 martie 1879 este data la care s-a născut Albert Einstein, una dintre cele mai strălucite minţi din istoria civilizaţiei umane. Teoriile sale privind relativitatea ne ajută să înţelegem timpul, spaţiul, energia şi gravitaţia.
 
Albert Einstein s-a născut în Ulm, Germania. Şi-a surprins părinţii, Pauline şi Hermann, încă din prima zi a vieţii: proporţiile corpului său erau neaşteptate, fiind un copil gras, cu capul foarte mare. Micul Albert nu a vorbit până la vârsta de trei ani, părinţii săi temându-se că ar putea fi înapoiat mintal. Însă teamă le-a fost spulberată odată cu prima frază rostită de Albert: „Supa asta e prea fierbinte!“
 
Încă de mic, Einstein obişnuia să analizeze orice idee, informaţie, fenomen pe care le întâlnea în lecturile sale. A dovedit un real talent pentru vioară, instrument la care va cânta toată viaţa. În momentele în care cercetările sale se aflau într-un impas, se spune că Einstein cânta la vioară.
 
A dispreţuit şcoala academică la care a fost trimis în Munich, unde succesul depindea doar de memorare. Prefera să studieze singur, acasă. La vârsta de 15 ani, împreună cu familia sa, se mută în Italia. Acest lucru îi permite să scape de serviciul militar, care în Germania era obligatoriu de la vârsta de 16 ani.
 
La Universitatea din Zurich o cunoaşte pe marea sa iubire, Mileva Maric, care, mai târziu, îi va deveni soţie. De la terminarea studiilor, în 1901, şi până în 1914, când se mută la Berlin, Einstein şi-a schimbat des locul de muncă.
 
În 1905, obţine titlul de doctor, cu o teză despre determinarea dimensiunilor moleculare. În acelaşi an,Einstein a publicat în ziarul „Time” lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, ce a dus la schimbări revoluţionare în conceptele omeneşti despre timp, spaţiu şi gravitaţie. Ideea de bază a acestei teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun aceloraşi legi fizice. Esenţa teoriei lui Albert Einstein, numit în anul 1999 „personalitatea secolului”, este că atât spaţiul, cât şi timpul sunt concepte mai degrabă relative decât absolute. Materia şi energia sunt echivalente una alteia şi o singură particulă de materie poate fi transformată într-o cantitate imensă de energie.
 
Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse şi de teoria relativităţii generalizate. Una dintre formulele sale celebre este E=mc², care cuantifică energia disponibilă a materiei.
 
Einstein, potrivit Wikipedia, a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii. Teoriile lui au stârnit numeroase controverse şi discuţii.
 
Albert Einstein s-a stins din viaţă în 1955, ca urmare a unui atac de cord, provocat de o afecţiune netratată a unor vase de sânge.
 
Sursa foto: descopera.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii