Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii. Mai este cunoscută şi ca Ziua internaţională a Căştilor Albastre

ro

29 May, 2018 00:00 2338 Marime text
Această zi este, de asemenea, şi un prilej de comemorare a celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii, informează Agerpres.ro 
 
În mesajul său pentru acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat faptul că forţele ONU de menţinere a păcii sunt o reflectare fidelă a realizării obiectivului Cartei ONU privind menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. După mulţi ani de sacrificiu şi de efort, Căştile Albastre au devenit un simbol al speranţei pentru milioanele de oameni care trăiesc în ţările devastate de război.
 
La 29 mai, statele membre şi organizaţiile non-guvernamentale organizează evenimente solemne pentru a-i onora pe cei căzuţi în misiunile de menţinere a păcii. Cei care fac parte din misiunile ONU în desfăşurare pentru menţinerea păcii folosesc această zi pentru a-şi consolida legăturile cu populaţiile locale, organizând evenimente sportive, vizite în şcoli şi orfelinate, concursuri de artă şi eseuri, expoziţii de fotografie, concerte, conferinţe şi ateliere de lucru pe teme pacifiste.
 
Încă de la început, în 1948, forţele ONU de menţinere a păcii au evoluat, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internaţională pentru a gestiona crizele complexe, care ameninţă pacea şi securitatea internaţională. De la crearea sa, Organizaţia Naţiunilor Unite a realizat un total de 71 de operaţiuni de menţinere a păcii. Din 1948 până în aprilie 2015, 3.358 de oameni reprezentând militari, forţe de poliţie şi personal civil şi-au pierdut viaţa în slujba păcii, ca urmare a actelor de violenţă, accidente şi boli.
 
În prezent, la operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU contribuie cu personal militar şi de poliţie 122 de state membre. În noiembrie 2014, România a ocupat locul 77 din 115 state membre contributoare cu trupe şi poliţie la operaţiunile ONU de menţinere a păcii. La 28 februarie 2015, România avea în 10 misiuni de menţinere a păcii desfăşurate pe patru continente un dispozitiv compus din 33 de ofiţeri de poliţie, 40 de experţi militari (observatori militari, ofiţeri de legătură şi ofiţeri de stat major şi 1 ofiţer încadrat în trupele de menţinere a păcii din teren), potrivit www.mae.ro.
 
Adunarea Generală a ONU a desemnat în 2002, prin Rezoluţia 57/129, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii pentru a fi marcată la 29 mai. La această dată în 1948, prima misiune ONU de menţinere a păcii numită "United Nations Truce Supervision Organization" sau UNTSO şi-a început activitatea în Palestina..
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii